Peter Sagan powered by bit-kids

Peter Sagan is zonder twijfel de meest getalenteerde wielrenner van het moment. Wereldkampioen, groene trui in de Tour de France, 3 ritzeges. Ongetwijfeld ook de meest charismatische persoon in het peloton: hij deinst er niet voor terug om grapjes uit te halen met de bloemenmeisjes en om een wheelie te doen zonder handen. Verleden week hield hij tijdens een tourrit halt om zijn behoeften te doen in een camper van een toeschouwer.

PeterSagan4

Nieuw in de Tour de France 2016

Weinigen zullen het opgemerkt hebben, maar in 2016 hadden alle fietsen een extra toebehoren. Alle 198 fietsen zijn dit jaar uitgerust met een zwart horizontaal staafje net onder het zadel.

PeterSagan3

Het staafje werd ontwikkeld door bit-kids, weegt 60 gram en bestaat uit carbon met binnenin een batterij en chip die iedere seconde de gps-coördinaten van de fiets doorstuurt. Iedere seconde worden de gps-coördinaten van de 198 deelnemers doorgestuurd naar een centrale waar computerprogramma's de positie bepalen van iedere renner. Aan de hand van de positie worden snelheid, versnelling, stijgingspercentages en exacte tijdsverschillen tussen de renners berekend.

Deze gegevens worden gebruikt door commentatoren, en worden getoond op televisie tijdens de live-uitzendingen van de Tour de France. Deze en andere digitale ontwikkelingen maken het wielrennen nog interessanter.

Programmeren vindt zijn weg naar het wielrennen

Peter Sagan powered by bit-kids. Zonder deze nieuwigheden zouden we nooit kunnen weten op exact welke locatie Peter Sagan zijn historische sanitaire-camper-stop plaatsvond. Volgend jaar weten we of Peter in 2017 vaker naar het toilet ging dan in 2016 😉

Hoe werkt een gps?

GPS staat voor Global Positioning System. Een GPS system is een plaatsbepalingssysteem aan de hand van satellieten. Veel GPS'en bevinden zich in auto's en maken het mogelijk te navigeren naar een bepaalde plaats zonder dat je zelf de weg moet kennen. Tegenwoordig zijn de meeste mobiele telefoons uitgerust met GPS. Daardoor zie je bijvoorbeeld bij het bekijken van een foto die je hebt gemaakt, op welke locatie deze werd foto werd genomen.

Tientallen satellieten vliegen in vaste banen rond de aarde en maken bijvoorbeeld contact met de fiets van Peter Sagan. Afhankelijk van waar op de aardbol Peter zich bevindt, worden satellieten actief.

De Tour de France 2016 bestond uit 21 ritten. Iedere renner legde gedurende 21 dagen 3519 kilometer af. Peter Sagan deed er 92 uur en 31 minuten over. Gedurende deze 92 uur veranderde de positie van Peter op de aardbol (de tour reed door verschillende landen), draaide de aarde rond zijn as, en draaiden de GPS satellieten rond de aarde. De positie van de satellieten ten opzichte van Peter veranderde dus de hele tijd.

Bekijk hier hoe de satellieten contact maken met de fiets van Peter Sagan tijdens de Tour de France. (klik hier)

Wat zijn coördinaten?

In mijn boek 'Hoe word ik een bit-kid?' leg ik kinderen uit wat coördinaten zijn en leer je programmeren aan de hand van coördinaten. Tijdens het programmeren van je eigen computerspel gebruik je bijvoorbeeld coördinaten om een wolf over het scherm te laten bewegen naar de positie die je zelf wenst. Meer info op www.bit-kids.com.

Filip Ledoux

Klik hier om een reactie achter te laten

Laat een reactie achter: